IJsjesfanaten in paniek: vanille raakt op

Met het aangename lenteweer van afgelopen weekend beginnen heel wat mensen al likkebaardend te denken aan barbecues, picknicks en het zomereten bij uitstek: ijsjes. Maar de kans is groot dat je voor deze lekkernij binnenkort dieper in de portemonnee moet duiken. De vanillestokjes raken namelijk op. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De vanille-orchidee levert het kruid voor alle vanilleproducten, zoals ijs, parfum en tabak. De plant wordt vooral rond de evenaar gekweekt en met name Madagascar is grootleverancier van vanillestokjes, die de zachte smaak van het geliefde ijs maken.

Jammer genoeg kampt het land met een groot tekort aan de vanillestokjes. De meest recente oogst viel enorm hard tegen: in plaats van de gewoonlijke 2.000 ton vanille leverde de recentste oogst slechts 1.300 ton op. En dat voel je ook in de prijzen wereldwijd. Na de waardeloze oogst heeft Madagascar de tarieven met 130 tot 150% opgeschroefd. De kans is dus groot dat ijsjes deze zomer heel wat duurder worden of dat er gewoon minder ijs wordt verkocht.

Foto Pixabay