«Iedereen gebruikt toch schriftjes?»

door
Matthias
Leestijd 2 min.

De federale regering heeft haar eerste grote persconferentie gehouden. Na een bewogen start van de legislatuur benadrukte eerste minister Charles Michel (MR) de samenhang van zijn team. «Wij hebben een sterke politieke wil om te slagen.»

Met een vertraging van bijna drie kwartier, maar vlekkeloos switchend tussen Frans en zeer behoorlijk Nederlands. Zo begon nieuwbakken premier Charles Michel (MR, foto midden) aan zijn vuurdoop met de pers. Geflankeerd door zijn vicepremiers, die meteen het ijs braken.

«Ik denk dat we iemand proficiat moeten wensen», verwees Alexander De Croo (Open Vld, uiterst rechts) naar het nieuws van enkele uren eerder. Begin april wordt de 38-jarige Michel voor de tweede keer vader. «Een blik op de timing leert ons dat de periode van het regeerakkoord ook op andere vlakken vruchtbaar is geweest», concludeerde de Open Vld'er.

Verborgen agenda's

Een moment van algemene hilariteit volgde, dat even snel plaatsmaakte voor bittere ernst. Na de cijferoorlog met de oppositie beet Michel meteen van zich af. «We zijn niet van plan om de facturen gewoon door te schuiven naar de volgende generaties. Om de financiën te saneren, zijn inspanningen nodig van de burgers. De indexsprong is er daar een van.» Die gecontesteerde maatregel omschreef Michel als een «concrete, rationele en moedige beslissing», die zo'n 60.000 jobs moet opleveren.

Tussen het voorstellen van de maatregelen door, liet de premier geen kans onbenut om de samenhang van zijn team te benadrukken. Toch ging het ook over de verborgen agenda's die sommige coalitiepartners erop zouden nahouden. «Hoe zit het met die Atoma-schriftjes?», luidde de eerste publieksvraag aan Michel.

In die geheime notities zou de N-VA van Jan Jambon (tweede van links) garanties hebben gekregen over een volgende staatshervorming. «Iedereen gebruikt schriftjes, ikzelf ook. Bovendien heeft elke regering een lijst met grondwetsartikelen die voor herziening in aanmerking komen», counterde Michel. «Maar ik verzeker u dat er geen geheime akkoorden bestaan.»

«Vreemde hearings»

Terwijl Jambon zelf nog stamelde dat hij «te letterlijk geciteerd werd», leek de zaak voor de eerste minister al gesloten. Breed glimlachend liet Michel nog optekenen dat hij het nieuwe fenomeen van de hearings «een beetje vreemd» vindt, om daarna een laatste vraag te pareren. Of hij niet bang is voor de Europese Commisie, die zich morgen (vandaag, red.) over de Belgische begroting buigt? «Er zijn een tweetal pijnpunten. Maar onze structurele hervormingen werden positief onthaald», verzekerde Michel. «Bang hoeven we dus niet te zijn.»

Matthias Adriaensen