Iconische ‘Tank Man’ foto tijdelijk onvindbaar op Microsoft Bing

Iconische ‘Tank Man’ foto tijdelijk onvindbaar op Microsoft Bing
Foto Belga / AFP / F. Dufour

De iconische ‘Tank Man’ foto is urenlang onvindbaar geweest via de Microsoft zoekmachine Bing. Wie vanuit landen als Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten of Singapore naar de foto zocht, kreeg te zien dat «er geen resultaten zijn».

Zaterdag 4 juni was het exact 32 jaar geleden dat de foto werd gemaakt. Dat het beeld net toen verdween, zorgt voor veel verontwaardiging. Volgens softwarebedrijf Microsoft gaat het om een «menselijke fout».

Tank Man

Het bekende beeld werd in 1989 gemaakt door de Amerikaanse fotograaf Charlie Cole. De foto toont hoe een onbekende manifestant in een wit hemd naar een colonne van Chinese tanks stapt. Op die manier heeft de manifestant de Chinese tanks een tijd lang geblokkeerd tijdens een pro-democratie protest in Beijing nabij het Tiananmenplein. De identiteit van de manifestant blijft onbekend. In 1990 werd de foto reeds verkozen tot persfoto van het jaar.

In China zal je nergens een kopie van de foto vinden, omdat het daar onder de censuurwetgeving valt. Een uitgebreid controlenetwerk houdt daar toezicht op foto’s met «een gevoelige inhoud». Naar verluidt zou de Chinese overheid internetbedrijven hebben gevraagd om dezelfde censuurregels te volgen. Dit om «de stabiliteit van het land te garanderen», aldus VRT NWS. Microsoft heeft in het verleden reeds toegegeven dat ze inhoud in China censureren. Het gaat dan over onderwerpen als de Dalai Lama en Falun Gong. China treedt dit jaar extra hard op tegen de herinneringen van het protest door de jaarlijkse herdenkingswake op het Tiananmenplein te verbieden.