Iconische 'Stofvrouw' overleden

Veertien jaar geleden werd Marcy Borders bedolven onder een dikke laag stof bij de aanslag op de WTC-torens in New York. Een fotograaf legde haar destijds vast op een foto, die in geen tijd de wereld rond ging. Deze week raakte bekend dat deze iconische 'Dust Lady' bezweken is aan kanker. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De familie meldde het slechte nieuws op Facebook. Zo vroeg haar broek Michael Borders om voor zijn zus te bidden. "Ik kan niet geloven dat mijn zus er niet meer is", postte hij nog.

De 'Stofvrouw', die afkomstig is uit New Jersey, vocht al een jaar tegen maagkanker. Meer dan eens vroeg ze zich luidop af of die ziekte het gevolg was van die rampzalige dag. "Ik geloof echt dat Nine Eleven die kanker veroorzaakt heeft", verkondigde ze eerder. "Want ik ben nooit ziek geweest, had geen hoge bloeddruk, geen cholesterol of diabetes."

Op die bewuste dag was Marcy net een maand aan het werk als juriste voor de Bank of America. Haar kantoor was op op de 81e verdieping van de Noordertoren van het WTC. Tegen de orders van haar baas in, vluchtte ze weg en heeft ze zo haar eigen leven kunnen redden. Achteraf heeft ze de aanslag nooit volledig verwerkt, waardoor ze te kampen had met een depressie en een drugsverslaving.

Foto AFP