IAAF laat opnieuw drie Russische atleten onder neutrale vlag aantreden

IAAF laat opnieuw drie Russische atleten onder neutrale vlag aantreden

De Doping Review Board van de Internationale Atletiekfederatie IAAF heeft andermaal drie Russische atleten groen licht gegeven om onder neutrale vlag deel te nemen aan internationale competities. Het gaat om Kseniya Aksyonova (400m), Vera Rebrik (speerwerpen) en Vera Rudakova (400m horden), zo is vandaag bekendgemaakt. De 28-jarige Rebrik is een voormalig Europees kampioene. In 2012 won de atlete met Oekraïense roots goud in Helsinki. De 29-jarige Aksyonova maakte in 2010 deel uit van het Russische kwartet dat op het EK in Barcelona Europees kampioen werd op de 4x400 meter aflossing. Individueel won ze toen zilver op de baanronde. Twee jaar later pakte Aksyonova met haar teamgenoten brons op het WK indoor in Istanboel. Vera Rudakova, 25, blonk vooral uit in de jeugdcategorieën. De hordeloopster haalde goud op het EK en WK voor junioren en het EK U23 maar haalde nog geen podium bij de senioren.

In totaal hebben nu al vijftien Russische atleten in 2016 of 2017 de toestemming gekregen om onder neutrale vlag aan internationale wedstrijden deel te nemen. De IAAF wijst erop dat de individuele wedstrijdorganisatoren wel steeds zelf ook hun toestemming moeten geven.

De Russische atletiekbond (RusAF) blijft voorlopig geschorst nadat bleek dat het land jarenlang op grote schaal dopinggebruik had georganiseerd. Verspringster Darya Klishina was zo de enige Russische atlete op de Spelen in Rio.

bron: Belga