Hydrogen Sea: "Onze verlegenheid is geen hindernis op het podium"

Hydrogen Sea: "Onze verlegenheid is geen hindernis op het podium"

Toch is ‘In dreams' geen typische tranentrekker geworden, integendeel. Birsen Uçar en Pieterjan Seaux weten de melancholie zo perfect te doseren dat de luisteraar op geen enkel moment in een neerwaartse spiraal terecht dreigt te komen. In plaats daarvan voert de warme, bijna ijle stem van Uçar je mee naar een parallelle droomwereld waar het bijzonder aangenaam toeven is.

‘In dreams' bevat tal van referenties naar de ruimte. Waar komt die fascinatie voor de kosmos vandaan?

Birsen Uçar: "Pieterjan en ik zijn onverbeterlijke nachtraven. We waren dat al voordat we zes jaar geleden een koppel werden, maar dat is alleen maar erger geworden. 's Nachts is alles mogelijk: er zijn geen verplichtingen. Je moet niet in de pas lopen en wordt door niemand lastig gevallen. We leven dan echt in onze eigen cocon en worden door niets of niemand gestoord. Dat is ideaal om muziek te maken."

Pieterjan Seaux: "Een tijd geleden heb ik voor Birsen een telescoop gekocht en sindsdien is haar fascinatie voor ons ruimtestelstel enkel groter geworden. Ze volgt nu zelfs alle informatie vanuit het internationale ruimtestation op de voet."

Jullie debuutplaat is de afgelopen maanden in verschillende media getipt als dé Belgische release van het najaar. Verhoogt dat de druk op jullie schouders?

Birsen: "Ik probeer daar eerlijk gezegd zo min mogelijk bij stil te staan. Ik blijf liever met beide voeten op de grond: hoe minder verwachtingen, hoe minder teleurstellingen. Met die houding probeer ik mijn ego te beschermen, ik ben nogal onzeker van aard."

Jullie blijven dan ook bewust zoveel mogelijk met jullie gezicht buiten beeld. Is die houding anno 2016 niet een beetje risicovol? Artiesten worden immers geacht om op alle sociale media actief te zijn.

Pieterjan: "We zijn gewoon erg introvert. De narcistische selfiecultuur waarbij je op elke foto met je eigen gezicht moet staan is absoluut niet aan ons besteed. In plaats daarvan nemen we liever een foto van een kunstwerk bijvoorbeeld. Onze platenmaatschappij probeert ons wel te stimuleren om een actief online leven te leiden, maar voorlopig houden we het been stijf."

Birsen: "Onze verlegen aard is trouwens niet per se een hindernis op het podium. We hebben een heel goede lichtman die een soort mysterieus rookgordijn creëert. Zo krijg je instant sfeer én hoef ik niet de hele tijd in de schijnwerpers te staan. Twee vliegen in één klap."

Jullie zijn zowel naast als op het podium een paar. Levert dat geen strubbelingen op?

Pieterjan: "We waren al een tijd een koppel voor we samen muziek zijn beginnen te maken en zullen dus altijd in de eerste plaats een stel blijven. En verder proberen we zo nuchter mogelijk te blijven en ervoor te zorgen dat we niet voortdurend over Hydrogen Sea praten."

Birsen: "Zodra een concert is afgelopen, spreken we er niet meer over. Iedereen maakt af en toe een fout, maar dat moet je kunnen loslaten."

 

Mare Hotterbeekx

 

'In dreams' is uit bij News. Hydrogen Sea speelt op 16/10 in de Charlatan in Gent.