Huyndai en Eneco plaatsen 85 laadpalen

Huyndai en Eneco plaatsen 85 laadpalen

Autoconstructeur Hyundai en energieleverancier Eneco hebben er hun missie van gemaakt om het elektrisch rijden in België toegankelijker te maken. Daarom gaan ze publiek toegankelijke laadpalen installeren bij de concessiehouders. Hyundai is daarmee een van de eerste constructeurs in België die zijn volledig netwerk wil voorzien van laadpalen.

Tegen eind dit jaar zullen er 10 tot 20 dealers een laadpaal krijgen, tegen eind 2017 moeten dat er 85 worden. "Voor Hyundai is het belangrijk om consistent te zijn in onze ambitie om de ecologische voetafdruk van onze klanten te reduceren. Een voertuig leveren dat geen schadelijke uitstoot heeft, is in dat opzicht niet voldoende. Daarom hebben we heel bewust gekozen voor Eneco als partner voor de installatie van een netwerk van publieke laadpalen", zegt Olivier Sermeus, managing directeur bij Hyundai Belux.

Honderduizend groene wagens

Uit onderzoek blijkt dat er 12.000 laadpalen zullen nodig zijn tegen 2020. Vlaanderen wil tegen 2020 minstens 5.000 publieke laadpunten. "De Vlaamse regering streeft naar 100.000 milieuvriendelijke wagens op onze wegen tegen 2020, waarvan 60.000 elektrische", licht Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) toe.

Er is nog veel werk aan de winkel, want vandaag rijden er amper 12.000 elektrische voertuigen op onze wegen. Volgens de energieminister blijft de vrees om stil te vallen de belangrijkste drempel. "Ik wil dat struikelblok, samen met de hoge aankoopprijs van een elektrische wagen, wegwerken. Als Vlaamse overheid rekenen we ook op het bedrijfsleven en daarom roep ik ook de rest van de private sector op om het voorbeeld van Hyundai en Eneco te volgen."