Hulporganisaties overspoeld met nutteloze Australische schenkingen

Spullenhulp bij rampen is niet enkel nuttig, het is ook een barmhartig gebaar van de schenker. Maar in Australië kampen organisaties met een overschot aan nutteloze donaties. 
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Kettingzagen, dekens, wollen truien, schoenen met hakken, handtassen ... het zijn voorbeelden uit de schenkingen die volgens het Australische Rode Kruis meer kwaad dan goed doen. Oceanische hulporganisaties verdrinken figuurlijk in spullen waar ze niets mee zijn.

"Australiërs zijn extreem vrijgevig in geval van een natuurramp. Ze willen vaak getroffen gemeenschappen op eender welke manier helpen", verklaart Joanna Pradela van de Australian Council for International Development aan ABC.

Zo stuurde het land zo'n 70 scheepscontainers met hulpgoederen naar Vanuatu toen het eiland getroffen werd door een cycloon in 2015. Die kisten bevatten onder andere ingeblikt voedsel en dekens, maar ook schoenen met hakken en handtassen.

Een jaar na de ramp zijn 18 containers onaangeroerd gebleven. Net daar schuilt het probleem. Volgens Pradela hebben ze al bijna twee miljoen dollar (1,4 miljoen euro) moeten betalen voor de opslag. Bovendien zijn de blikken voedsel ondertussen over datum.

Daarnaast zijn er nog praktische problemen voor de medewerkers. "Ze moeten alles controleren en sorteren. Vaak zitten voeding en kleding door elkaar", aldus Pradela. Dat houdt hulpverleners ook tegen om humanitair werk te leveren bij de mensen die het nodig hebben.

"Als je daar alle verzend-, opslag- en distributiekosten bij optelt, is het goed mogelijk dat alles een pak meer kost dan wat de goederen waard zijn. De Pacifische eilanden hebben vaak ook niet de middelen om grote hoeveelheden spullen te verwerken", besluit Pradela.

De Australische hulporganisaties roepen daarom op om geld in plaats van goederen te doneren. Dat is voor hen een pak eenvoudiger en bovendien kunnen ze het ook aanwenden om de economie van de getroffen landen opnieuw aan te zwengelen.