Hulpdiensten oefenen voor biologische terreuraanslag

In de legerkazerne van Peutie vindt vandaag/dinsdag een grote oefening plaats. De hulpdiensten zetten er een bioterroristische aanslag in scène om de samenwerking tussen de verschillen diensten te trainen en om nieuwe technologieën te testen. Er nemen 300 mensen uit binnen- en buitenland deel aan de oefening. Tijdens de finale van de Champions League in Brussel loopt er een tip bij de veiligheidsdiensten binnen over een nakende terreurdreiging. De politie vindt vervolgens een clandestien laboratorium dat wijst op chemische, biologische, radiologische of nucleaire (CBRN) stoffen. Tegelijkertijd loopt het nieuws binnen dat enkele VIP's zwaar ziek zijn geworden na een maaltijd in een nabijgelegen restaurant.

Dat scenario vormt de basis van de oefening "Bio Garden" die plaatsvindt in de kazerne in Peutie en in het Federaal Crisiscentrum in Brussel. Er wordt onder meer een nieuwe communicatietechnologie getest om in real time beelden en gegevens door te sturen naar het Crisiscentrum in Brussel. Daar moet dan uitgemaakt worden wat er juist aan de hand is en welke beschermingsmaatregelen eventueel nodig zijn.

Het Crisiscentrum is een apart team aan het uitbouwen dat zich zal specialiseren in chemische, biologische, radiologische of nucleaire (CBRN) dreigingen. Momenteel bestaat die ploeg al uit een drietal mensen, maar dat moeten er uiteindelijk een tiental worden. Het gaat om mensen van het Crisiscentrum zelf, maar ook om teamleden die gedetacheerd worden van andere instanties.

Toevallig verschijnt net nu een nieuw "noodplan CBRN" in het Staatsblad. "Een up-to-date noodplan CBRN was nog een ontbrekend puzzelstuk in de algehele noodplanning in het kader van terroristische dreiging", zeg minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "Daarmee pikken we in op een van de aanbevelingen van de parlementaire commissie aanslagen. Belangrijk, want zo zorgen we ervoor dat we terroristen en criminelen ook inzake mogelijk gebruik van bijvoorbeeld chemische of biologische wapens twee stappen voor blijven."

De oefening in Peutie wordt bijgewoond door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, minister van Volksgezondheid Maggie De Block, minister van Defensie Steven Vandeput en eurocommissaris voor Veiligheid Julian King.

bron: Belga