Hulpdiensten bellen straks via gewone gsm-netwerken

Hulpdiensten bellen straks via gewone gsm-netwerken

De hulp- en veiligheidsdiensten in België zullen niet meer met elkaar communiceren via het aparte telecomnetwerk Astrid. Meer dan 70.000 politiemensen, brandweerlieden, ambulanciers en andere gebruikers van het Astrid-netwerk verhuizen naar de gewone gsm-netwerken die we allemaal gebruiken. Dat hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) afgesproken met de telecomoperatoren, schrijft De Tijd vandaag. Astrid werd al twintig jaar gebruikt, maar er waren opnieuw extra investeringen nodig. Want als de hulpdiensten beeldmateriaal willen uitwisselen, bijvoorbeeld van bodycams, drones of beelden die mensen toesturen naar de noodcentrales, moeten ze overstappen naar een breedbandnetwerk.

De regering koos er nu voor de telecomoperatoren te verplichten ruimte te maken voor de veiligheidsdiensten. De operatoren moeten zelf de kosten betalen om hun netwerken aan te passen. De overheid zal wel betalen als 'bijzondere maatregelen' nodig zijn, zoals het plaatsen van extra masten.

De overstap naar de gewone gsm-netwerken kan vijf tot tien jaar in beslag nemen, aldus De Tijd. Tot dan moet de regering blijven investeren in het aparte Astrid-netwerk.

bron: Belga