HUH. Zijn Facebook en Instagram binnenkort niet meer gratis?

HUH. Zijn Facebook en Instagram binnenkort niet meer gratis?

iPhone- en iPad-gebruikers die de nieuwste software-update iOS 14.5 hebben gedownload krijgen vanaf nu een melding waarin te lezen valt dat het verplicht is voor Facebook en Instagram, net als voor andere apps, om toestemming te vragen voor het volgen van gegevens van gebruikers. Dankzij de gegevens kunnen de advertenties verbeterd worden. Door toe te stemmen, zo staat er te lezen, kan Facebook en Instagram "gratis blijven".

Verdienmodel

Het verzamelen van de data van gebruikers is dus belangrijk voor advertenties en dus voor de opbrengsten van het sociale netwerk, waar ook Whatsapp onder valt. Als je dus geen toestemming geeft om die data te verzamelen, verdient Facebook te weinig aan je. Als te veel gebruikers geen toestemming geven, is de kans reëel dat topman Mark Zuckerberg ooit geld gaat vragen om zijn sociale netwerk te mogen gebruiken.

Privacyschakelaar

Aan de andere kant zet Apple meer in om de privacy van haar gebruikers te beschermen. Daarom moeten appmakers vooraf toestemming vragen om informatie te mogen verzamelen. Dat gebeurt met een zogeheten privacyschakelaar, waar Facebook zich al tijden tegen verzet. Het heeft de schakelaar echter niet tegen kunnen houden.

Facebook beweert dat Apple het kleine bedrijven, die klanten bereiken met gerichte advertenties op het platform, moeilijk maakt. Het sociale netwerk gaat zelfs zo ver dat het Apple beschuldigt van het ‘verwoesten van het vrije internet.' The Information meldt dat Facebook een rechtszaak aan wil spannen tegen Apple wegens machtsmisbruik.