Hubble-ruimtetelescoop zag mogelijk bundels van waterdamp van Jupitermaan Europa komen

Hubble-ruimtetelescoop zag mogelijk bundels van waterdamp van Jupitermaan Europa komen

Astronomen hebben met de Amerikaans-Europese Hubble-Ruimtetelescoop (HST) mogelijk pluimen van waterdamp vanop het opperblak van de Jupitermaan Europa zien wegschieten, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gisteren meegedeeld. De waterpluimen lijken een hoogte van 200 km te bereiken alvorens vermoedelijk materiaal te laten uitregenen op het oppervlak van Europa.

Wetenschappers vermoeden al lang dat er zich onder het ijs van Europa een oceaan van vloeibaar water schuilhoudt en die twee keer zoveel water zou omvatten als de oceanen op Aarde. Maar het zit onder een laag extreem koud en hard ijs, waarvan de dikte onbekend is.

Als het klopt dat de Hubble "jets" van waterdamp heeft waargenomen, dan hoeft een robotmissie naar die maan niet meer te boren doorheen die dikke ijskorst. Het ruimtetuig kan dan immers stalen van die bundels waterdamp nemen.

Een en ander is des intrigerend omdat de oceaan van Europa volgens de NASA één van de meest veelbelovende plaatsen is waar er nog leven in ons zonnestelsel kan zijn.

bron: Belga