Houthi-rebellen verspreiden video van Saoedische gevangenen

De Jemenitische Houthi-rebellen hebben zondag videobeelden verspreid waarop Syriërs te zien zouden zijn die gevangen zijn genomen tijdens een groot offensief tegen de door Saoedi-Arabië geleide militaire coalitie. De opnames komen er nadat de rebellen zaterdag aankondigden duizenden vijandelijke troepen te hebben gevangengenomen, onder wie honderden Saoedische militairen. Een woordvoerder van de rebellen verklaarde zondag op de pro-Houthi-televisiezender al-Masirah dat bij een aanval aan de grens tussen Jemen en Saoedi-Arabië meer dan 2.000 soldaten van de coalitie gevangen werden genomen. Meer dan 500 soldaten raakten gewond of kwamen om het leven.

De verklaringen van de rebellen konden nog niet geverifieerd worden. Saoedi-Arabië heeft nog geen commentaar gegeven. Ook is het niet duidelijk wanneer het offensief waarvan sprake is, zou hebben plaatsgevonden.

Al-Masirah toonde beelden van nachtelijke raketaanvallen die deel zouden hebben uitgemaakt van het offensief, net als gewonde of overleden soldaten, en soldaten die hun wapens neerleggen en zich overgeven. Enkele van hen verklaren Saoedi's te zijn. Op de beelden zijn ook vernielde legervoertuigen te zien.

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie vecht sinds maart 2015 vecht tegen de Houthi's in Jemen. Als het offensief wel degelijk heeft plaatsgevonden, betekent dat een nieuwe escalatie in de burgeroorlog het land. De rebellen spreken zelf alvast van "de grootste operatie sinds het begin van het geweld tegen ons land begon".

De rebellen hebben eerder deze maand een aanval opgeëist op Saoedische olie-installaties. Volgens de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië zat Iran echter achter de drone-aanvallen.

Jemen, een van de armste landen in het Midden-Oosten, is sinds eind 2014 verwikkeld in een bloedige machtsstrijd tussen de Houthi's en de door Saoedi-Arabië gesteunde overheid. De Saoedi's vrezen dat Iran via de Houthi's een strategische positie zullen veroveren op het Arabisch schiereiland.

bron: Belga