Hot Marijke wil nog niet terug aan het werk: "Seks met mondmasker is niet sexy"

Hot Marijke wil nog niet terug aan het werk: "Seks met mondmasker is niet sexy"

Wilmès was duidelijk op de persconferentie van afgelopen vrijdag: "alles wat niet verboden is, is weer toegestaan". Dat betekent dat ook sekswerk vanaf 8 juni weer mocht. Sekswerk op zich is in België immers niet expliciet verboden als het op vrijwillige basis gebeurt. Activiteiten zoals tippelen, adverteren, een bordeel uitbaten... zijn dat echter wel, maar worden door veel lokale besturen gedoogd. Hot Marijke, Vlaanderens bekendste sekswerker, vindt dat sekswerk net zoals in Nederland tot 1 september verboden moet worden.

Hoewel sekswerk en alles daarrond wel gedoogd wordt, ontbreekt het aan een wettelijk kader. Sekswerkers hebben geen wettelijk statuut en rechten als werknemer. Daarom bevinden ze zich in een juridisch vacuüm, wat tijdens de coronacrisis nog extra problemen met zich meebrengt. "In het staatsblad staat dat activiteiten die nauw contact impliceren nog verboden zijn", aldus Hot Marijke in 'De Afspraak'. "Bovendien heeft de GEES het advies gegeven om sekswerk zeker nog tot 1 juli te verbieden." Waarom sekswerk dan toch groen licht krijgt, is Hot Marijke een raadsel.

"Het virus gaat weer ontploffen"

Haar voornaamste bezwaar is het risico op besmetting: "Ik vind het niet veilig." Om de veiligheid te garanderen, hebben verschillende organisaties een protocol opgesteld, wat ook werd goedgekeurd door minister van Middenstand Denis Ducarme (MR). Maar dat is volgens Hot Marijke "waanzin". "Vrijen met een mondmasker is niet sexy, je moet wegwerpbare lakens leggen... de klant wil dat absoluut niet." Maatregelen zoals niet kussen en het goed wassen van lichaamsdelen begrijpt ze nog enigszins voor raamprostitutie. "Die mannen zijn op een kwartier klaar. Maar bij mij komen ze voor één of twee uur, ze willen intimiteit. Dat kan ik niet geven met een mondmasker en op afstand."

Ook voor de volksgezondheid vindt ze de heropstart onverantwoord: "het virus gaat weer ontploffen". "Er zijn 28.000 sekswerkers in België, als die 100 contacten per maand hebben... reken maar uit."

 

View this post on Instagram

 

Vrolijk Pasen! #blijfinuwkot

A post shared by Hot Marijke (@hotmarijke) on

Financiële druk

Hot Marijke heeft als erkend zelfstandige van steunmaatregelen kunnen genieten, maar sinds zondag middernacht zijn die gestopt. Daardoor voelt ze nu heel wat financiële druk om toch aan de slag te gaan. "Het klopt dat ik niet terug moet starten, maar als ik niet start, kan ik geen brood kopen," klinkt het. Eigenlijk wil ze pas terug beginnen met werken als er een vaccin is: "zolang het virus circuleert, kan een sekswerker niet werken."

De sekswerker sloot haar betoog af met een pleidooi voor een duidelijk statuut voor sekswerkers. "Ik pleit al jaren voor legalisatie. Ik hoop dat het debat heel snel terug wordt opgestart, het is echt noodzakelijk."