Hospitalisatieverzekeringen volgen voortaan evolutie medische indexen

Hospitalisatieverzekeringen volgen voortaan evolutie medische indexen

De tarieven voor hospitalisatieverzekeringen mogen vanaf morgen jaar na jaar stijgen in functie van de prijsevolutie van de gezondheidszorg. Dat moet grote prijsschokken vermijden, schrijft De Tijd vandaag. De ziekenfondsen en de verzekeraars zijn al een tijd vragende partij voor de herinvoering van de medische index. Sinds eind 2012 kunnen de aanbieders van hospitalisatieverzekeringen de premies alleen nog aanpassen aan de index van de consumptieprijzen. Maar die is nauwelijks gestegen, terwijl de uitgaven voor de gezondheidszorg de jongste jaren fors zijn opgelopen.

Als de verzekeraars de exploderende kosten voor een opname in het ziekenhuis willen bijbenen en dus een serieuze premieverhoging willen doorvoeren, moeten ze daarvoor eerst groen licht krijgen van de toezichthouder, de Nationale Bank van België. Ze moeten een zware procedure doorlopen en bewijzen dat hun rendabiliteit zonder die tariefverhoging onder druk komt te staan.

Van die mogelijkheid maakte DKV in 2014 gebruik. Dat leidde begin 2015 tot stevige premieverhogingen die niet bij iedereen in goede aarde vielen. DKV is met circa 800.000 particuliere klanten de marktleider in België.

Om dat soort prijsschokken te vermijden, waren de verzekeraars vragende partij voor de herinvoering van de medische index. Minister van Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V) komt aan dat verzoek tegemoet. "Met de medische index staat er meteen een plafond op de jaarlijkse stijging, waardoor de consument beter is beschermd."

bron: Belga