Hoogste jurisdictie in Turkije bevindt blokkering Wikipedia illegaal

Hoogste jurisdictie in Turkije bevindt blokkering Wikipedia illegaal

Het Grondwettelijk Hof, de hoogste jurisdictie in Turkije, heeft vandaag de door de regering geblokkeerde toegang tot de internetencyclopedie Wikipedia illegaal bevonden omdat die blokkade ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting. Dit hebben Turkse media gemeld.

De Turkse regering blokkeerde in april 2017 alle toegang tot Wikipedia uit "nationale veiligheidsoverwegingen". Oorzaak waren twee artikelen die een band legden tussen Ankara en extremistische organisaties. Daartegen ging de Wikimedia Foundation, de non-profitorganisate achter de website, in beroep.

Met een meerderheid van tien tegen zes leden besliste het Grondwettelijk Hof uiteindelijk dat de blokkering ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting, ingeschreven in de grondwet van Turkije.

Een rechtbank van eerste aanleg, die in mei 2017 een verzoek tot opheffing van het toegangsverbod had verworpen, moet nu de zaak opnieuw onderzoeken, rekening houdend met de bevindingen van het hoogste rechtsorgaan.

Wikimedia heeft in mei 2018 ook aangeklopt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Daar heeft Ankara tot 10 januari de tijd om zijn inzichten kenbaar te maken.

Volgens professor in de rechten en internetrechtenactivist Yaman Akdeniz blokkeert Turkije momenteel meer dan 280.000 websites. De autoriteiten hebben hun pijlen ook al gericht tegen YouTube, Twitter en Facebook.

bron: Belga