"Hoofd koel houden" op Europese top met Turkije

"Hoofd koel houden" op Europese top met Turkije

Tien dagen geleden hebben Turkije en de Europese Unie een principeakkoord bereikt om de illegale migratie tussen Turkije en Griekenland te stoppen. Het «1 voor 1-principe» houdt in dat alle vluchtelingen die illegaal aankomen op de Griekse eilanden teruggestuurd worden naar Turkije. In ruil zal Europa Syrische vluchtelingen die in kampen in Turkije verblijven, hervestigen in de EU-lidstaten. Het merendeel van de EU-leiders wil wel dat het aantal plaatsen in Europa beperkt wordt tot 72.000. Tot nog toe zijn slechts 937 mensen verdeeld.

Daarbovenop willen een twintigtal lidstaten, waaronder België, 7.000 extra mensen opnemen, wat nog steeds weinig blijft omdat in het oorspronkelijke spreidingsplan van de Europese Commissie sprake is van 160.000. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) spreekt over 60 extra mensen, wat CD&V te weinig vindt. Premier Michel wil voorlopig nog geen getal noemen.

De Europese leiders hopen vandaag de deal rond te krijgen. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. Europees president Donald Tusk is gereserveerder. «Alleen als we het hoofd koel houden en gecoördineerd samenwerken, kunnen we tot een akkoord met Turkije komen.» Hij benadrukte dat alle lidstaten, «groot en klein», moeten kunnen instemmen met de deal. Ook Cyprus moet dus met het akkoord instemmen, dat sterk gekant is tegen nieuwe gesprekken over een mogelijke toetreding van Turkije tot de EU.

Lange termijn

In de Europese wijk in Brussel vonden bij de start van de top protesten plaats van mensenrechtenorganisatie en ngo's. Zij vinden dat het ontwerpakkoord indruist tegen het asielrecht. Ze eisen voor een behoorlijk asielsysteem op lange termijn.

Foto AFP / E. Dunand