Hoofd-islamconsulent: perfect in staat om Syriëstrijders hier op te vangen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Onze gevangenissen zijn perfect in staat om de Belgische IS-strijders die nu nog in het Midden-Oosten vertoeven, op te vangen en zelfs te deradicaliseren. Dat zegt hoofd-islamconsulent Saïd Aberkan vandaag in Het Laatste Nieuws. "We boeken succes met onze aanpak, dus waarom zouden we hen niet hier opsluiten?" De strijd tegen radicalisering in onze gevangenissen begint eindelijk vruchten af te werpen, zegt Aberkan. Hij trekt samen met zijn collega's al jaren van gevangenis naar gevangenis om daar radicale moslims tot inkeer te proberen brengen. Justitieminister Koen Geens (CD&V) voorzag enkele jaren geleden al extra consulenten en geeft hen binnenkort ook een beter statuut, waardoor hogere profielen aangetrokken kunnen worden.

"Die aanpak loont", zegt Aberkan. "Ik merk een kentering bij de gedetineerden. Ze beginnen te beseffen dat er niks klopt van wat IS beweerde." Zelfs in de zogenaamde Deradex-vleugels, waar de zwaarste gevallen opgesloten zitten, zouden gedetineerden het extreme gedachtegoed afzweren.

Aberkan vindt dat we geen schrik moeten hebben om de laatste Belgische Syriëstrijders naar ons land te halen. "We hebben voldoende expertise opgebouwd om hen te begeleiden. Onze gevangenissen zijn beter voorbereid en de aanpak rond deradicalisering werkt."

bron: Belga