Hoofd inlichtingendienst uit twijfel over 'klopjachten op buitenlanders' in Chemnitz

Hoofd inlichtingendienst uit twijfel over 'klopjachten op buitenlanders' in Chemnitz

De voorzitter van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst, Hans-Georg Maassen, heeft in de pers twijfels geuit over 'klopjachten op buitenlanders' bij de gewelddadige protesten van extreemrechts eind augustus in Chemnitz. Daarmee gaat hij in tegen uitspraken van kanselier Angela Merkel. Tegenover Bild verklaarde Maassen dat er geen "belastbare informatie is dat dergelijke klopjachten hebben plaatsgevonden". "De autenticiteit van de video die op het internet circuleert, met beelden van agressie op mensen van buitenlandse afkomst, is niet aangetoond. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat het om intentioneel foute informatie gaat, om eventueel de aandacht van de publieke opinie af te leiden van de moord in Chemnitz", aldus de topman van de inlichtingendienst.

In de Duitse stad werd een 35-jarige man met messteken om het leven gebracht door twee vluchtelingen. Een Irakees en een Syriër werden hiervoor in voorhechtenis geplaatst.

"Ik deel de twijfels over de verslaggeving in de media over de collectieve klopjachten van uiterst rechts in Chemnitz", aldus de voorzitter van het Bundesamt für Verfassungsschutz. "Wij hebben geen betrouwbare inlichtingen dat dergelijke klopjachten hebben plaatsgevonden."

Bondskanselier Angela Merkel en haar regeringswoordvoerder Steffen Seibert hadden gesproken over "klopjachten" en "haat op straat" dat "niets te maken heeft met een rechtsstaat". Dat werd ook al tegengesproken door haar CDU-partijgenoot Michael Kretschmer, de minister-president van Saksen, maar Seibert herhaalde zijn stelling. Beelden tonen "zeer duidelijk haat en ook het achtervolgen van onschuldige mensen". Daarvan moet men afstand nemen. "Daarmee is alles gezegd."

bron: Belga