Hongkong legt ivoorhandel aan banden

Politici in Hongkong hebben met een overweldigende meerderheid gestemd tegen de ivoorhandel. De komende drie jaar wordt de verkoop langzaam afgebouwd. Boetes kunnen oplopen tot 10 miljoen Hongkongse dollar en verkopers riskeren een gevangenisstraf van 10 jaar.
door
Axelle.Lot
Leestijd 1 min.

De verkoop van ivoor is booming business in Aziatische landen. Desondanks hebben China en Hongkong nu besloten om hier een eind aan te maken. China ging vorige maand al van start met het verbod en nu volgt ook Hongkong. Het afsluiten van deze enorme ivoormarkt geeft olifanten een nieuwe kans", aldus Bert Wander van belangengroep Avaaz.

WNF

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) juicht het initiatief alvast toe. "Hongkong is de grootste speler op de ivoormarkt. Het is een duidelijk signaal van de overheid dat het illegaal doden van olifanten voor hun slagtanden niet meer getolereerd wordt”, zei Cheryl Lo van de Hongkongse tak van de natuurorganisatie.

Piek in ivoor

De maatregel komt geen dag te vroeg. In juli werd nog voor zeven ton ivoor in beslag genomen, de hoorns hadden een waarde van negen miljoen dollar. Verkopers laten het hier niet bij en eisen een stevige compensatie van de overheid.