Hongersnood in Nigeria: "Met elk nieuw bericht wordt situatie nog erger"

Hongersnood in Nigeria: "Met elk nieuw bericht wordt situatie nog erger"

In het noordoosten van Nigeria worden almaar meer gebieden weer toegankelijk voor hulpverleners. Wat de ngo's daar te zien krijgen, is verre van geruststellend, meldt Unicef vanmiddag. De VN-kinderrechtenorganisatie schat het aantal kinderen jonger dan 5 jaar dat lijdt aan ernstige acute ondervoeding in de drie regio's op 400.000. In totaal hebben meer dan vier miljoen mensen ernstige voedseltekorten. In de ergst getroffen staat, Borno, verkeren ruim 65.000 mensen in hongersnood. Unicef heeft zijn begroting voor hulp aan Nigeria daarom meer dan verdubbeld, naar 115 miljoen dollar om nog eens 750.000 mensen te kunnen helpen. "Bij elk nieuw bericht dat we krijgen uit gebieden die voorheen niet toegankelijk waren, lijkt de situatie veel slechter te zijn dan we dachten", zegt Arjan de Wagt, hoofd voeding van Unicef in Nigeria. "Dat maakt me ongerust, heel ongerust." De Wagt was recent nog in het noordoosten. "Mensen gaan dood van de honger. Erger dan dat kan niet."

Hulp verstrekken verloopt heel moeilijk omdat Boko Haram bij zijn doortocht hele dorpen en steden vernietigd heeft. Zo is 60 pct van de ziekenhuizen geheel of gedeeltelijk vernield, en in Borno werkt minder dan een kwart van de sanitaire voorzieningen.

Unicef wijst erop dat kinderen niet naar school gaan, en dat "honderdduizenden getraumatiseerd zijn door de horror die ze hebben meegemaakt". In heel het noordoosten zijn bijna 1 miljoen kinderen ontheemd. "Kinderlevens hangen letterlijk aan een draadje", zegt Afshan Khan, directeur noodhulp van UNICEF. "We hebben meer steun nodig om genoeg hulp te kunnen bieden om alle kinderen te bereiken."

Bovenop de al moeilijke hulpverlening is in Borno polio uitgebroken. In Nigeria en zijn buurlanden is Unicef daarom begonnen met een noodvaccinatiecampagne.

Dankzij Unicef hebben sinds begin dit jaar 2,6 miljoen mensen hulp gekregen, meldt de organisatie.

bron: Belga