Honderdtal wandelaars volgen reus tijdens 'En cours de route'

Zondag trok een gezelschap met een reuzegrote pop over de Menin Road van Ieper naar Menen. Het openingsevenement van GoneWest 2016 lokte heel wat bezoekers. Op de vier locaties kwam telkens ruim vijfhonderd man opdagen. "Een honderdtal personen volgde de hele dag in het spoor van de reus", zegt communicatieverantwoordelijke Fanny Depijpere van de provincie. De reuzegrote pop, die de vluchtende mens verbeeldt, vertrok zondagochtend aan de Menenpoort in Ieper. Daar bracht acteur Jonas Vermeulen vluchtverhalen uit de Eerste Wereldoorlog ten berde. De karavaan, getrokken door paarden, legde een afstand van 18 kilometer af.

Het gezelschap hield nog halt in Zonnebeke, Wervik en Menen. Op elke stopplaats was er een voorstelling van een halfuur met muziek, beeld en tekst. "Op onze laatste twee stopplaatsen, in Wervik en Menen, stond het plein volledig vol. We hebben geluk gehad met het weer. Het heeft niet echt geregend. We hebben een heel mooi herdenkingsevenement kunnen realiseren", aldus Depijpere.

In Menen werd het evenement afgesloten met een apotheose. Er werd onder meer een Nederlandstalige bewerking van Beirut tot uitvoering gebracht. Op het einde van de voorstelling vlogen er vredesduiven uit de reus. Daarna kon nog genoten worden van varken aan het spit.

bron: Belga