Honderdtal mensen voert in Antwerpen actie tegen boerkiniverbod

Aan het Steenplein in Antwerpen heeft zaterdag de aangekondigde manifestatie tegen een mogelijk boerkiniverbod plaatsgevonden zonder grote incidenten. In de loop van het zowat anderhalf uur durende "strandfeest" daagde uiteindelijk een honderdtal actievoerders op. Een tegenactie van anti-islambeweging Pegida die niet was aangevraagd, werd na een verbale tussenkomst van de lokale politie snel weer opgedoekt zonder dat er mensen moesten worden opgepakt. Vrijdag was na overleg met de politie nog in allerijl beslist de actie "Vrouw en Vrij" te organiseren aan het Steenplein in plaats van op de Suikerrui omdat het evenement grootschaliger leek te worden dan aanvankelijk gepland. Zaterdag bleken er echter toch slechts enkele tientallen deelnemers aanwezig te zijn bij de start van de actie, gehuld in verschillende types van strandkledij. Het aantal nieuwsgierige omstaanders was op bepaalde momenten groter dan het aantal actievoerders op het ponton naast de Schelde.

De lokale politie moest slechts even tussenbeide komen toen een twintigtal tegenbetogers van Pegida opdoken, die geen aanvraag voor hun eigen actie hadden ingediend en daar dus ook geen toestemming voor hadden. Na enig aandringen van de politie hielden de Pegida-manifestanten ermee op.

Ook Vlaams Belang had vooraf een tegenbetoging aangekondigd, maar daar kwam uiteindelijk niets van in huis. Volgens VB-kopstuk Filip Dewinter was het de bedoeling om een boot op de Schelde te voorzien van spandoeken als "Wel bikini, geen boerkini", maar de politie zou de bootverhuurder onder druk hebben gezet om niet mee te werken. De Antwerpse lokale politie ontkent dat laatste echter met klem.

bron: Belga