Honderden olifanten verplaatst

Honderden olifanten verplaatst

Het gaat om een project van de ngo African Park. Die verplaatst vijfhonderd olifanten van een gebied met te veel olifanten naar een veiliger gebied met minder dieren. Dat moet de olifantenpopulatie beschermen tegen uitroeiing. Het aantal van die kolossen is in Afrika de laatste decennia enorm afgenomen door stropers en doordat ze hun leefgebied zien krimpen. In 1979 waren er nog 1,3 miljoen dikhuiden. Nu zijn dat er nog zo'n 350.000.

Vrachtwagens

De olifanten worden met gigantische vrachtwagens honderden kilometers vervoerd over zandwegen en langs kleine dorpen. De tocht gaat van de nationale parken Liwonde en Majete naar het noordelijker gelegen park Nkhotakota, allemaal in Malawi.

Eerst worden de kolossen verdoofd met een geweer met verdovende pijltjes vanuit een helikopter. Vervolgens worden ze met een kraan in de vrachtwagens getild. De natuurbeschermers moeten snel handelen en ze moeten telkens een hele familie tegelijk vervoeren, van de kleinste baby tot het grootste exemplaar.

Eilandjes

De organisatie African Park werkt met veilige eilandjes waarrond hekken staan. Daar zijn de dieren veilig voor stropers. "Pragmatisme is cruciaal bij efficiënte conservatie", zei directeur Andrew Parker aan CNN. "Het ideaalbeeld van Afrika als een weids open landschap waarbinnen dieren vrij van punt A naar punt B kunnen bewegen, bestaat niet meer."