Honderden mensen speelden vals bij rijexamen

Honderden mensen speelden vals bij rijexamen

Goca heeft verschillende bedrijven ontmaskerd die gestolen antwoorden van de vragen van het theoretisch rijexamen doorspeelden aan leerlingen. Honderden mensen konden zo hun examen afleggen zonder te studeren.

«Voor zo'n 100 euro, garanderen wij u 100% slaagkans», klinkt het bij de frauduleuze bedrijven. Maar in plaats van inzicht in de verkeerswetgeving aan te leren, krijgen de leerlingen de vragen van de examencentra en hun antwoorden gewoon cadeau. Het enige wat studenten moeten doen, is 50 beelden uit 12 vragenreeksen memoriseren, om zo de nodige 41 op 50 vragen juist te beantwoorden. In totaal konden honderden mensen op die manier vals spelen tijdens hun theoretisch rijexamen.

Klacht

«De fraude kwam aan het licht dankzij enkele aandachtige rijscholen», vertelt Marie De Backer, woordvoerder van Goca, de koepel van rijexamencentra, aan La Capitale. Het bedrog vond niet alleen plaats in verschillende steden in Vlaanderen, maar ook in Brussel en Wallonië. Eerder maakte ook de Gazet van Antwerpen al melding van enkele louche ondernemingen in het Antwerpse.

De koepelvereniging heeft klacht ingediend, en heeft ook zijn vraagstelling intussen gewijzigd. «We wilden niet wachten op Justitie om een einde te maken aan dit fenomeen», besluit woordvoerster Marie De Backer.

Foto Belga / S. Gremmelprez