Honderdduizenden jongeren voerden vandaag wereldwijd actie voor het klimaat

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wereldwijd hebben vandaag al meer dan honderdduizenden mensen gedemonstreerd voor een radicale verandering van het klimaatbeleid. Naast Brussel ontvingen ook steden als Milaan, Stockholm en Berlijn duizenden actievoerders, vooral jongeren. In totaal wordt in zeker 2.052 steden in 123 landen deelgenomen aan de zogenaamde 'global strike for future'. De acties zijn een gevolg van een oproep van de zestienjarige klimaatactiviste Greta Thunberg, die al in augustus vorig jaar was beginnen spijbelen om ministers en wereldleiders aan te sporen tot klimaatactie. Ter ere van haar waren er in verschillende landen betogers die posters of borden bij zich hadden met het opschrift "Make the world Greta again", een duidelijke verwijzing naar de Amerikaanse president en klimaatscepticus, Donald Trump.

Thunberg was vandaag zelf aanwezig bij een grote klimaatoptocht in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Daar kwamen naar schatting zes- tot zevenduizend mensen bijeen aan het parlement, de plaats waar Thunberg haar actie was begonnen. De grootste actie, tot nu toe, vond plaats in de Italiaanse stad Milaan. Meer dan 100.000 mensen betoogden er aan de kathedraal. Ook in de hoofdstad Rome kwamen duizenden mensen op straat om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen.

Daarnaast werden er ook meer dan 10.000 betogers geteld in Europese steden als Berlijn, Keulen, München en Wenen. Ook opvallend was de actie in de Oostenrijkse stad Bregenz. Daar lieten 1.500 studenten het alarm op hun smartphone tegelijkertijd afgaan, om aan te geven dat "de tijd bijna op is".

Maar ook buiten Europa werden vandaag al tal van acties georganiseerd. In heel Australië kwam 150.000 mensen, vooral jongeren, op straat. In Sydney en Melbourne waren naar schatting meer dan 20.000 actievoerders op de been. Ook in India was een massa mensen opgedaagd voor de acties in New Delhi, Mumbai, Hyderabad en Bangalore. In de Amerikaanse grootstad New York hebben een vijftigtal studenten voorts actie gevoerd aan het hoofdkantoor van de Verenigde Naties. Ze hielden een "die-in", wat inhoudt dat ze zich voor dood lieten neervallen. Er worden later nog manifestaties georganiseerd op andere plaatsen in New York.

En zelfs op Antarctica werd vandaag geprotesteerd voor het klimaat, meer bepaald door de wetenschappers van de Duitse onderzoeksbasis Neumayer III van het Alfred Wegener Instituut (AWI). Op foto's is te zien hoe vijf wetenschappers hun hand boven hun hoofd houden en een plakkaat vasthouden met de tekst "Tot hier zal het water stijgen".

bron: Belga