Honderdduizenden Australiërs vragen om vuurwerk in Sydney af te gelasten

Honderdduizenden Australiërs vragen om vuurwerk in Sydney af te gelasten

Al bijna 274.000 mensen hebben de petitie tegen te gaan. "2019 was een catastrofaal jaar in Australië door overstromingen en branden", klinkt het. "Geef het geld dat we uitgeven aan vuurwerk aan getroffen landbouwers, de brandweer en organisaties die dieren helpen", aldus de initiatiefnemers.

"Risico is te groot"

De viceminister-president van New South Wales, John Barilaro, sluit zich aan bij de petitie. "Het risico is te hoog en we moeten onze uitgeputte vrijwillige brandweerlieden respecteren. Landelijke gebieden hebben het vuurwerk geannuleerd, dus laat ons geen twee klassen van mensen creëren. We zitten allemaal samen in deze crisis”, zei hij. De temperaturen in New South Wales kunnen dinsdag oplopen tot meer dan 40 graden en er wordt ook hevige wind verwacht.

81 miljoen euro

Maar de minister-president van NSW, Gladys Berejiklian, en de autoriteiten van Sydney hebben laten weten het vuurwerk te laten doorgaan zolang de autoriteiten dat veilig achten. Vorig jaar gaf de stad ongeveer 5,8 miljoen Australische dollar (3,6 miljoen euro) uit aan de vuurwerkshow aan de Opera House en de Harbour Bridge, terwijl het spektakel zorgt voor 130 miljoen dollar (81 miljoen euro) aan inkomsten.

Gebied zo groot als België afgebrand

Ondertussen zijn in de staat Victoria tienduizenden mensen uit voorzorg geëvacueerd in de toeristische regio East Gippsland. De autoriteiten vrezen dat de branden die daar woeden het verkeer op de laatste nog toegankelijke weg onmogelijk zullen maken.

De branden in Australië woeden al sinds oktober en sindsdien is alleen al in New South Wales een gebied zo groot als België afgebrand. Bijna 1.000 huizen zijn al verwoest door het vuur en duizenden dieren overleefden de branden niet. In de staat zijn nog steeds een honderdtal branden actief, waarvan er meer dan 40 nog niet onder controle zijn.