Hond vertrouwt je niet meer als je boos bent

Hond vertrouwt je niet meer als je boos bent

Wanneer een persoon naar iets in de omgeving wijst, wil een hond weten wat voor nieuws er te ontdekken valt en volgt hij de wijzende vinger. Volgens professor Psychologie Ross Flom van de Brigham Young University toont dit aan dat het dier voldoende vertrouwen heeft in zijn baasje om onbekend terrein op te zoeken.

Op basis van deze vaststelling en hoe snel een hond reageert op de handeling van zijn baasje voerde Flom twee experimenten uit om na te gaan hoe een hond reageert op zowel positieve als negatieve emoties. Eerst ging professor Flom na hoe de dieren reageerden wanneer een blij persoon naar een voorwerp wees. Nadien werd het experiment herhaald, maar gaf de persoon een boze indruk.

Wat bleek? Wanneer het baasje boos was en iets aanwees, reageerde de hond een stuk trager dan wanneer de wijzende persoon een positieve indruk gaf. Honden vertrouwen dus duidelijk hun baasje niet meer wanneer deze negatieve emoties toont. Het is echter wel opmerkelijk dat de viervoeters, ongeacht hun baasje positieve of negatieve emoties vertoont, de bevelen altijd opvolgen.

Foto Pexels