Homans wil privégebruik dienstwagens Vlaamse overheid beperken

Homans wil privégebruik dienstwagens Vlaamse overheid beperken

Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) wil niet alleen het wagenpark van de Vlaamse overheid verkleinen, ze wil ook graag het privégebruik van die dienstwagens beperken. Dat blijkt uit het antwoord van de N-VA-minister op een vraag van sp.a-parlementslid Joris Vandenbroucke. Minister Homans maakte eerder al bekend dat ze het wagenpark van de Vlaamse overheid wil inperken door de wagens bijvoorbeeld efficiënter in te zetten. Uit cijfers die sp.a-parlementslid Joris Vandenbroucke heeft opgevraagd, blijkt nu dat het privégebruik van die dienstwagens beperkt blijft. Zo gebruikt maar 3,4 procent van de personeelsleden zijn dienstwagen ook privé. Zonder specifieke beroepsgroepen (bv. wegeninspecteurs en werfcontroleurs) mee te tellen, zou dat cijfers zelfs beperkt blijven tot 0,6 procent.

Toch wil minister Homans nog graag een stapje verdergaan. "Ik ben van mening dat niet alle dienstvoertuigen die vandaag gebruikt worden strikt noodzakelijk zijn om de functie te kunnen uitoefenen", klinkt het. Maar de minister zegt er meteen bij dat het aan haar collega's toekomt om daarin concrete maatregelen te nemen.

Vraagsteller Joris Vandenbroucke: "Ik steun de minister volop in haar ambitie om het wagenpark van de Vlaams overheid te verkleinen en het privégebruik van dienstwagens tot een minimum te beperken. Maar de minister ontloopt haar verantwoordelijkheid wanneer ze hiervoor verwijst naar haar collega's. Minister Homans is bevoegd voor Bestuurszaken. Zij beheert de wagenvloot van de Vlaamse overheid. Zij kan haar ambities dus perfect zelf waarmaken".

bron: Belga