Homans ontkent fors hogere huur door energiecorrectie

Homans ontkent fors hogere huur door energiecorrectie

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) ontkent dat duizenden sociale huurders nu meer zullen moeten betalen als gevolg van de zogenaamde energiecorrectie. "De verhoging van de huurprijs zal nooit meer zijn dan de winst die men haalt door de lagere energiefactuur. Dat vergeet sp.a er bij te zeggen", aldus Homans. Volgens Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke (sp.a) zullen 50.000 sociale huurders hun huurprijs omhoog zien gaan. Gemiddeld zou het gaan om 205 euro per jaar, maar de toename zou kunnen oplopen tot 385 euro per jaar. De gemiddelde huurprijs voor een sociale woning in Vlaanderen ligt op ongeveer 386 euro. De laagste inkomens betalen 123 euro.

Een en ander is volgens Vandenbroucke het gevolg van de energiecorrectie, die al sinds 2007 in de steigers staat maar die minister Homans recent via een ministerieel besluit heeft ingevoerd. Die houdt in dat wie een energiezuinige woning huurt en daardoor een lagere energiefactuur krijgt, een toeslag moet betalen. Omgekeerd krijgen bewoners van een energieverslindende woning een korting.

"Het toepassen van de energiecorrectie levert een win-win op: voor de sociale huurders die een lagere energiefactuur krijgen en voor de sociale huisvestingsmaatschappijen die iets meer huurinkomsten krijgen, waardoor ze gestimuleerd worden om verder te investeren. Zo komen er meer energiezuinige woningen bij en dat is natuurlijk ook goed voor het klimaat", reageert minister Homans.

Dat duizenden sociaal huurders nu meer zullen moeten gaan betalen, is volgens de minister onwaar omdat de eventueel verhoogde huishuur door de energiecorrectie nooit hoger zal zijn dan het voordeel dat de sociaal huurder uit de verlaagde energiefactuur haalt.

Ze geeft nog aan dat als referentie de EPB-normering van 2006 wordt gehanteerd, omdat toen de normering werd ingevoerd. Dat is echter enkel om de energiecorrectie te berekenen en heeft niets te maken met de EPB-normen van de huidige sociale woningen. "Die scoren uiteraard veel beter. Een sociale woning die voldoet aan de EPB-normen van 2006 krijgt geen energiecorrectie. De woning moet immers beter scoren, waardoor in feite maar woningen vanaf 2010 in aanmerking zullen komen", luidt het.

bron: Belga