Homans heeft 60 dagen om Valérie Geeurickx (niet) te benoemen

Homans heeft 60 dagen om Valérie Geeurickx (niet) te benoemen

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zal de gebruikelijke adviezen inwinnen over de voordracht van Valérie Geeurickx als burgemeester in de faciliteitengemeente Linkebeek. De N-VA-minister heeft 60 dagen de tijd om haar al dan niet te benoemen. Dat heeft de minister dinsdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Willy Segers (N-VA), Michel Doomst (CD&V) en Chris Janssens (Vlaams Belang). Maandagavond stond aflevering elfendertig in de benoemingssoap in faciliteitengemeente Linkebeek op het programma. Nadat eerder deze legislatuur Damien Thièry en Yves Ghequière niet benoemd raakten, droeg de Franstalige meerderheid maandag tijdens de gemeenteraad Valérie Geeurickx voor als burgemeester.

Door die voordracht is Geeurickx meteen ook 'aangewezen burgemeester'. De Franstalige fractie keurde het voorstel goed, de Vlaamse oppositie Prolink stemde tegen.

Minister Homans wacht op de voordrachtsakte en heeft nu 60 dagen de tijd om Geeurickx al dan niet te benoemen. "De gewone procedure zal worden gevolgd. Zodra we de akte hebben, zullen we de gebruikelijke adviezen inwinnen", aldus Homans. De N-VA-minister wil niet vooruitlopen op scenario's waarbij ook de nieuw voorgedragen burgemeester de taalwetgeving niet zou respecteren.

bron: Belga