Homans blijft bij Geens aandringen op rapporten Staatsveiligheid voor erkenning moskeeën

Homans blijft bij Geens aandringen op rapporten Staatsveiligheid voor erkenning moskeeën

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) is niet van plan een beslissing te nemen in de erkenning van moskeeën zonder dat ze zelf de rapporten van de Staatsveiligheid heeft gekregen. De N-VA-minister blijft bij de federale minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aandringen om die dossiers te krijgen. Dat heeft Homans dinsdag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Chris Janssens (Vlaams Belang), Nadia Sminate (N-VA), Ward Kennes (CD&V), Mercedes Van Volcem (Open Vld) en Yasmine Kherbache (sp.a) De Moslimexecutie, het representatieve orgaan van de moslims in België, heeft eind 2015 45 dossiers ingediend voor de erkenning van moskeeën in Vlaanderen. Na toetsing door de Vlaamse administratie op de volledigheid van de dossiers werden er 43 doorgestuurd naar de federale minister van Justitie Koen Geens. Die moet in heel de erkenningsprocedure een advies verlenen.

Het was een tijd wachten op dat advies, maar eind 2016 bezorgde minister Geens aan Vlaams minister Homans een lijst - "een A4-tje", dixit Homans - van 20 moskeeën die een positief advies kregen. Minister Homans betreurt dat er bij die lijst geen motivatie zat noch de bijhorende dossiers van de Staatsveiligheid.

Homans wil die rapporten van de Staatsveiligheid absoluut zelf in handen hebben om als bevoegd minister zelf beter te kunnen oordelen. "Stel dat er iemand uit één van die erkende moskeeën binnen enkele maanden naar Syrië trekt en nadien een aanslag pleegt. Wie krijgt dan de vragen over de politieke verantwoordelijkheid? Ik toch?", aldus Homans. "Ik ga geen risico's nemen. Zonder de rapporten van de Staatsveiligheid neem ik geen beslissing in de 20 positief geadviseerde dossiers", beklemtoonde de minister.

Federaal minister van Justitie Geens had enkele weken geleden in de Kamer nog gezegd dat hij de rapporten van de Staatsveiligheid zou overmaken aan zijn Vlaamse collega, maar nam de dag nadien gas terug door te zeggen dat hij de rapporten niet kon doorsturen, maar dat Homans ze wel kon komen inkijken. Volgens Homans ging het daarbij enkel om een toelichting van de Staatsveiligheid. Daar neemt de N-VA-minister geen genoegen mee. Zij wil de dossiers zelf in handen krijgen om zelf als minister grondig te kunnen oordelen.

bron: Belga