Hollywood legt bom onder Golden Globes: geen uitzending in 2022, Tom Cruise stuurt awards terug

Hollywood legt bom onder Golden Globes: geen uitzending in 2022, Tom Cruise stuurt awards terug

De organisatie achter de Golden Globes, de HFPA (Hollywood Foreign Press Association), stond al een tijdje onder druk, maar nu is de bom echt gebarsten. In aanloop naar de uitzending van dit jaar, op 28 februari, kreeg de organisatie van voornamelijk buitenlandse journalisten heel wat kritiek te slikken. De HFPA zou volgens de critici veel te weinig divers zijn: de groep van bijna 90 leden telt bijvoorbeeld geen enkele persoon van kleur. Ook seksisme is schering en inslag, zegt actrice Scarlett Johansson. Volgens Johansson kreeg ze vaak te maken met "seksistische vragen en opmerkingen van bepaalde HFPA-leden, die grensden aan seksuele intimidatie." De vijfvoudig genomineerde actrice noemt de HFPA een organisatie die "gelegitimeerd werd door mensen als Harvey Weinstein". Ten slotte zijn de criteria waarop nieuwe leden tot de organisatie kunnen toetreden niet transparant, klinkt het elders.

Onder druk van de critici keurden de leden van de HFPA vorige week een grote hervorming goed. Zo zou de organisatie in 2021 zeker twintig nieuwe leden opnemen, waarbij de prioriteit uitgaat naar Afro-Amerikanen, en in achttien maanden het aantal leden verdubbelen. De toelatingscriteria zullen tevens iets versoepeld worden. Om klachten over partijdigheid te vermijden, zullen de leden van de HFPA daarnaast geen giften meer aannemen van filmmakers of organisaties in de running voor een Golden Globe.

Beeldjes teruggestuurd

Maar veel filmsterren en belangrijke Hollywood-bedrijven vinden de hervormingen niet voldoende. Netflix en Amazon kondigden aan dat ze de samenwerking met HFPA tijdelijk stopzetten.

Ook NBC, de Amerikaanse zender die het jaarlijkse Golden Globes-gala al sinds 1996 uitzendt, schort de samenwerking met de organisatie minstens een jaar op. De HFPA moet de tijd nemen om grotere hervormingen door te voeren, zegt NBC in een mededeling. De zender hoopt om het gala in januari 2023 weer uit te zenden, als er voldoende veranderingen zijn doorgevoerd. Het is niet duidelijk of een andere zender het gala volgend jaar alsnog zal uitzenden.

Naast Scarlett Johansson uitten nog andere acteurs openlijk kritiek op de HFPA. Tom Cruise, die drie Golden Globes op z'n schouw heeft staan, zou de prestigieuze beeldjes hebben teruggestuurd naar het hoofdkwartier van de organisatie, schrijft Deadline. Ook Mark Ruffalo liet eerder verstaan dat hij "niet trots of gelukkig kon zijn dat hij een Golden Globe kreeg".