Hollywood gaat de strijd aan met Netflix op de Oscars

Hollywood gaat de strijd aan met Netflix op de Oscars

Toen Netflix er eerder deze maand niet in slaagde zijn rist aan nominaties voor de Golden Globes te verzilveren, werd hier en daar in de meer conventionele productiehuizen van Hollywood waarschijnlijk wel eens gegniffeld. Maar de streamingdienst is klaar voor een nieuwe strijd: met 20 nominaties én twee films, 'The Irishman' van Martin Scorsese en 'Marriage Story' van Noah Baumbach, in de categorie beste film.

Arthur Fleck

'Joker' is de meest genomineerde film. Onder andere voor beste film en voor beste acteur, met Phoenix in de rol van de mislukte komiek Arthur Fleck die transformeert in de gezworen vijand van Batman. Twee weken geleden won de acteur al een Golden Globe voor beste acteur.

In totaal zijn er negen films genomineerd in de categorie bete film: ook de winnaar van de Golden Globes '1917' is erbij, naast 'Ford v Ferrari', 'Jojo Rabbit', 'Little Women', 'Once Upon a Time in Hollywood' en 'Parasite'.

Die laatste film van de Zuid-Koreaan Bong Joon-ho won eerder in Cannes de Gouden Palm en de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film én hij is ook genomineerd in de categorie beste internationale film, tot vorig jaar de categorie beste niet-Engelstalige film.

Veerle Baetens

De Belgische kortfilms 'Une soeur' (A Sister) van Delphine Girard is genomineerd voor een Oscar in de categorie Live Action Short Film. 'Une soeur' is een 16 minuten durende psychologische thriller met Veerle Baetens, Selma Alaoui en Guillaume Duhesme. De shortfilm van Versus production in samenwerking met de RTBF won al verschillende prijzen op festivals.

Ook dit jaar zal er geen officiële presentator zijn op de uitreiking van de Oscars. De organisatie trekt daarmee de lijn door van de laatste editie.

Meest gelezen
 1. bertrand-bouchez-Xjd9vc3vwik-unsplash

  Doei winterdip: vijf zonnige bestemmingen waar je in minder dan vijf uur naar toe vliegt

 2. alvan-nee-eoqnr8ikwFE-unsplash

  Wist je dat… je hond door heeft wanneer je liegt?

 3. aleksander-fox-8gBBHX_SqMo-unsplash

  Uitwerpselen liegen niet: ook 2.700 jaar geleden hielden we al van wijn en bier

 4. christian-bowen-I0ItPtIsVEE-unsplash

  Bevallen in bad en genderreveals: Dit zijn de bevallingstrends van 2022

 5. colton-sturgeon-EFQlS6SL9uw-unsplash

  Halloween zonder verspilling: je kan van alles doen met de pompoen!