Hof van Cassatie verbreekt veroordeling Raphaël Engels niet

De veroordeling die Raphaël Engels had opgelopen in het proces rond de grootschalige corruptie bij de Regie der Gebouwen, is gisteren door het Hof van Cassatie niet verbroken. Het Brusselse hof van beroep had Engels, een van de kopstukken in het dossier, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden en een geldboete van 320.000 euro. De verdediging van de intussen ex-ambtenaar was daartegen in cassatie gegaan maar dat cassatieberoep is verworpen. Engels' veroordeling is dan ook definitief. Uit het onderzoek was gebleken dat er eind de jaren 90 van de vorige eeuw tot de midden de jaren 2000 bij de Regie der Gebouwen, en dan voornamelijk de buitendienst Brussel I, een heus corruptiesysteem bestond, waarbij ambtenaren sjoemelden bij de gunning van werken. In ruil voor de gunning van werken kregen de ambtenaren cash, of werden aan hun privéwoningen werken gratis of met fikse kortingen uitgevoerd. De aannemers rekenden dan weer hogere prijzen aan om de commissielonen te kunnen betalen, of rekenden de werken aan privéwoningen door aan de Regie.

Raphaël Engels, jarenlang de topman van de buitendienst Brussel I, en in die functie onder meer verantwoordelijk voor het Brusselse justitiepaleis, was door het hof van beroep bij verstek veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 18 maanden. De man ging daartegen in verzet maar kreeg op verzet straf, alsook een boete van 320.000 euro.

Engels was, in een apart dossier, ook veroordeeld voor het witwassen van het geld dat hij met de corruptiepraktijken verdiend had, maar volgens het hof van beroep waren die feiten verjaard.

bron: Belga