Hof van beroep in VS zegt dat kinderen in migrantenkampen eten en zeep moeten krijgen

Hof van beroep in VS zegt dat kinderen in migrantenkampen eten en zeep moeten krijgen

Een hof van beroep in de Amerikaanse staat Californië heeft beslist dat kinderen in migrantenkampen eten, zuiver water en hygiëneproducten ter beschikking moeten hebben. Het hof in San Francisco bevestigde daarmee een vonnis van een lagere rechtbank. De regering van president Donald Trump had het vonnis aangevochten. De toestand in de kampen aan de grens zorgde de voorbije weken voor ophef. Mensenrechtenorganisaties en interne inspectiediensten schetsten een vreselijk beeld van de voorzieningen waarin migranten opgesloten worden nadat ze de Mexicaanse grens illegaal zijn overgestoken en in de Verenigde Staten zijn opgepakt.

De autoriteiten laakten dat kinderen in drie kampen geen toegang tot douches hadden. In twee andere kampen kregen de kinderen geen warme maaltijden, enkel sandwiches en snacks.

Al in 2017 had een federale rechtbank in Californië geoordeeld dat de regering een overeenkomst uit 1997 overtrad die voorschrijft dat kinderen in veilige en hygiënische omstandigheden moeten worden opgevangen. De regering ging daartegen in beroep. Het hof in San Francisco heeft dit beroep nu verworpen.

"Het is zonder twijfel wezenlijk voor de veiligheid van kinderen te verzekeren dat ze voldoende eten krijgen, zuiver water drinken, in hygiënische voorzieningen met sanitair worden ondergebracht, zeep en tandpasta hebben en niet onder slaapgebrek lijden", klinkt het in de motivering van de uitspraak.

bron: Belga