Hoeveel keer doet een 'normaal persoon een grote boodschap'?

Wat je uitsteekt in het kleinste kamertje is geen onderwerp dat je uitgebreid bespreekt met je vrienden. Toch heeft iedereen zich wel al eens afgevraagd of de frequentie van die 'grote boodschappen' wel normaal is. Is een bezoek per dag voldoende of is drie keer per dag gezonder? 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Omdat alle grote wetenschappelijke vraagstukken een antwoord verdienen, ging de Nederlandse genetica Alexandra Zhernakova op zoek naar wat duidelijkheid over het wel en wee van onze darmen. Ze baseerde zich op data van het Lifelines-onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, waarbij duizenden mensen vragenlijsten hadden ingevuld en hun ontlasting hadden afgestaan.

Het onderzoeksteam ontdekte dat de meerderheid één à twee keer per dag zijn gevoeg doet, maar er zijn ook mensen die wat minder vaak of juist regelmatiger het toilet bezoeken.

De frequentie van onze wc-visites zouden vooral bepaald worden door onze genen. Ook je levensstijl, zoals voeding, alcoholgebruik en beweging, speelt een belangrijke rol. "De frequentie van de ontlasting zegt weinig over de gezondheid", besluit Soesma Jankipersadsing, eerste auteur van het artikel. "Tenzij het om extremen gaat, zoals bij diarree of verstopping."

Foto Pexels