Hoe zullen Rode Duivels presteren? Zes universiteiten berekenen winstkansen van EK-deelnemers

Hoe zullen Rode Duivels presteren? Zes universiteiten berekenen winstkansen van EK-deelnemers
Belga / P. Crochet

De onderzoekers verzamelden tal van data, zoals het inwonersaantal van de deelnemende landen, de prestaties van de spelers bij hun clubs en nationale ploegen en de resultaten van de 24 EK-landen in de afgelopen acht jaar. Ze voegden al die data samen en lieten de computer 100.000 keer een simulatie doen van een volledig EK.

Daar kwam uit dat regerend wereldkampioen Frankrijk de grootste winstkans heeft: 14,8 procent. Engeland (13,5 procent) en Spanje (12,3 procent) zijn volgens de universiteiten de belangrijkste concurrenten van 'Les Bleus'. België eindigt met 8,3 procent zesde, achter titelverdediger Portugal en Duitsland (beide 10,1 procent) en Italië (7,9). Nederland heeft volgens het onderzoek slechts 6,1 procent winstkans.

KU Leuven dicht België grotere kans toe

Eind vorige maand voorspelden computerwetenschappers van de KU Leuven nog dat de Rode Duivels het meeste kans hebben om het EK te winnen, nadat ze een statistische simulatie van het toernooi hadden uitgevoerd.

Volgens de KU Leuven hebben de Duivels 29 procent kans om Europees kampioen te worden. Frankrijk en Spanje hebben volgens de onderzoekers beide 14 procent kans om als winnaar te eindigen, Italië en Portugal beide 9. Denemarken en Engeland hebben tot slot respectievelijk 7 en 6 procent kans om het toernooi te winnen.