Hoe zilver de carrière van Timmers en zijn coach bepaalt

Hoe zilver de carrière van Timmers en zijn coach bepaalt

Pieter Timmers (foto) heeft met zijn tweede plaats in de 100m vrije slag zijn carrière een onverhoopte, maar terechte glans gegeven. Naast het bewijs van een glorieuze prestatie, kan het eremetaal een reden zijn om langer te blijven doorgaan en zijn coach Ronald Gaastra aan een nieuwe functie helpen.

Nederlandse uitweg

Voor Gaastra is het eerst en vooral een bevestiging van zijn status als toptrainer. Twintig jaar geleden mocht de Nederlander al eens juichen op de Spelen in Atlanta dankzij de gouden medaille van Frédérik Deburghgraeve op de 100m schoolslag. De voorbije jaren maakten ook zijn andere pupillen Kimberly Buys en Glenn Surgeloose steeds meer progressie. Toch loopt zijn verbintenis met de Vlaamse Zwemfederatie na Rio af. De organisatie heeft besloten om Rik Valcke, momenteel begeleider van Louis Croenen, aan te stellen als de enige hoofdcoach.

Gaastra moest uitkijken naar een nieuwe job en heeft die misschien gevonden bij onze noorderburen. De Koninklijke Nederlandse Zwembond is op zoek naar een nieuwe technisch directeur. Daar zal de eigenzinnige Gaastra wel moeten werken binnen de vooropgestelde structuur. "Zij willen een algemeen technisch directeur voor alle zwemnummers en daarnaast een hoofdcoach die aan het bad staat", aldus de trainer. "Ik wil onafhankelijk kunnen werken. Iemand die kan sturen, zonder dat hij eigenbelang heeft." Zijn tweede olympische plak zal hem alleszins doen stijgen op het lijstje van kandidaten voor de functie.

Doorgaan of ermee stoppen?

Voor Timmers stelt zich niet de vraag wat hij nu gaat doen, maar of hij nog wel verder zal doen. De Limburger is een laatbloeier en op zijn 28ste moet hij stilaan keuzes gaan maken. Tegenwoordig kan een zwemmer op steeds latere leeftijd nog topprestaties leveren, kijk maar naar de 31-jarige Michael Phelps, maar de vraag is wat Timmers binnen vier jaar in Tokio nog kan betekenen. Gaastra hoopt alleszins dat zijn poulain nog even blijft doorgaan. "Ik ga niet zeggen dat hij nog veel beter kan, maar zijn lichaam kan nog door", luidt het.

De uitspraak van de coach is veelzeggend, want zwemmen is niet alleen fysiek, maar ook mentaal een veeleisende sport. Al die baantjes in het zwembad, die uren in het krachthok en het strenge dieet vragen veel opoffering. Bovendien is Timmers ook bezig met een leven buiten de sport. Binnen een paar weken stapt hij in het huwelijksbootje en samen met verloofde Elle denkt hij ook aan gezinsuitbreiding.