Hoe wolven rivieren kunnen veranderen

door
Roald
Leestijd 2 min.

Een van de meest opwindende wetenschappelijke bevindingen van de afgelopen 50 jaar is de zogenaamde trophic cascade. Een tropic cascade begint bovenaan de voedselketen en tuimelt dan naar beneden. Een van de beste voorbeelden van dit fenomeen is het Yellowstone National Park waar in 1995 wolven werden geherintroduceerd.

Wolven zijn namelijk heel goed in het jagen op herten, maar het blijkt dat, als gevolg van hun hertendieet, zij ook tal van andere dieren helpen overleven.

Mensen hadden zeventig jaar geleden alle wolven gedood in het park en de hertenpopulatie explodeerde, want herten planten enorm snel voort. In 1995 werden er opnieuw wolven in het park gezet en ze begonnen meteen met het doden van de herten, maar dat is het minst opmerkelijke deel. De wolven wisten namelijk ook het gedrag van de herten te veranderen.

De hertenpopulatie begon bepaalde delen van het park waar ze gemakkelijk in de val gelokt konden worden, te vermijden en die gebieden begonnen te regeneren. De bomen groeiden tot vijf keer de hoogte van wat voorheen waren, onvruchtbare delen van het land groeiden uit tot weelderige bossen gevuld met nieuwe diersoorten en zangvogels verhuisden terug naar het park.

Ook bevers hielden van de nieuwe bomen dus zij kwamen ook terug in het gebied. Ze bouwden dammen en dat zorgde voor vijvers in de rivieren waar eenden, muskusratten, otters en vissen in konden verblijven. De wolven doodden een deel van de coyotes waardoor muizen en konijnen terug konden keren. Daardoor kwamen er terug vossen, wezels en uilen naar het park.

Ook het Amerikaanse symbool, de Amerikaanse zeearend, keerde terug naar het gebied en zelfs grizzlyberen vonden hun weg terug naar het park want aan de nieuwe bomen groeiden bessen die ze konden eten.

De wolven wisten zelfs het gedrag van de rivieren te veranderen. Door de verminderde erosie stopten de stromen met meanderen en werden ze meer vast in hun koers. Wolven veranderden dus niet alleen het ecosysteem maar werkelijk de hele topografie.

Eén soort kan het verschil maken. Dat is toch iets om in gedachten te houden.