«Hoe springen tussen overheidsjobs?»

Steeds minder ambtenaren bij de overheid blijven heel hun loopbaan in dezelfde job. De federale overheid maakt van interne mobiliteit één van haar grote troeven. Via welke systemen spring je vlot naar een nieuwe uitdaging?
door
marketing
Leestijd 2 min.

De mobiliteit binnen en tussen de federale overheidsdiensten wordt steeds groter. “Nu zijn er al vijf pistes om van job te veranderen, met of zonder tussenkomst van Selor”, zegt Stefanie Billiet, Communication Consultant bij Selor. De regering wil nog veel meer investeren in duurzame inzetbaarheid van ambtenaren. “De wens is om tot één interne markt te komen, waarin levenslang leren en loopbaanontwikkeling kernwoorden zijn”.

Hoe verander je van job?

Verander binnen je organisatie

Wat de populairste manier is om je loopbaan bij de overheid spannend te houden? Van job veranderen binnen dezelfde dienst. Vaak horizontaal in hetzelfde diplomaniveau. Maar als statutair is verticaal doorgroeien ook mogelijk, meestal via Selor-testen en functies die worden opengezet voor mensen die wensen te promoveren.

Solliciteer voor een andere job

Je solliciteert voor een nieuwe job die je vindt op selor.be. Je doorloopt de standaardscreening samen met sollicitanten die nog geen ambtenaar zijn. Als statutair federaal ambtenaar heb je enkele voordelen: je behoudt je statuut, je hoeft vaak niet over het gevraagde diploma te beschikken omdat je benoeming voldoende is, je wordt vrijgesteld van de eerste generieke screeningstesten bij Selor en je moet niet opnieuw een stage afleggen.

Verander via interne markt

De procedure van de interne markt voorbehouden voor enkel federale statutaire ambtenaren, wordt steeds meer vervangen door de standaardscreening die voor iedereen openstaat. De voordelen voor ambtenaren blijven dezelfde als in de standaardscreening.

Spring in als Special Federal Forces

Via Special Federal Forces neem je als statutair of contractueel federaal ambtenaar een tijdelijke job op in een andere federale organisatie in nood. Het kan gaan om een opdracht waarin je eerder expertise hebt opgebouwd. Zo vroeg de FOD Economie aan alle ambtenaren wie in zijn of haar gemeente een paar dagen uitleg wilde geven over een campagne rond energie. “Of zoals er bij ons een dag in de week het onthaal versterken”, ervaart Stefanie Billiet. “Als tijdelijke kracht ben je de redder in nood! En je doet bijkomende ervaring op in een job die van dag tot dag varieert.”

Leer bij via Talent Exchange

Via Talent Exchange kan je voor een periode van een jaar een job opnemen in een andere overheidsorganisatie, zelfs buiten de federale diensten. Voor wie competenties wil verbreden en de nieuwe expertise daarna meenemen en toepassen.

Voorwaarde is dat zijn of haar organisatie deel uitmaakt van Talent Exchange. Informeer hiernaar.

Meer info op selor.be.


3 kenmerken van mobiel talent

  • Eerder extravert en sociaal voelend, met zin om nieuwe mensen te leren kennen.
  • Goesting om steeds bij te leren en nieuwe competenties te verwerven.
  • Sterk willen bijdragen aan de maatschappelijke rol van de overheid in verschillende domeinen.

  •  

    “19 maanden in andere job?”

    Fabrice De Gregorio (43), communicatie­strategie bij de FOD Financiën

    “Na tien jaar bij Financiën werkte ik via Talent Exchange anderhalf jaar bij de FOD Sociale Zekerheid. Iedereen weet dat dit een heel open en kleurrijke organisatie is, zonder vaste werkplekken en met een inspirerend management. Deze cultuur wilde ik ervaren, om de inzichten mee te nemen naar mijn job bij Financiën.”

    “?Nieuwe verantwoordelijkheden?”

    Marilyn Ducouret (31), Attaché RH bij de Controledienst voor de ziekenfondsen

    “Ik heb altijd zin om bij te leren en persoonlijk te groeien. Daarom ging ik in op het aanbod voor een meer gevarieerde HR-functie in een kleinere federale organisatie. Ik was al enkele jaren actief binnen HR, en door de interne mobiliteit voel ik dat ik steeds evolueer in mijn job. Tegelijk blijf ik nog steeds binnen de federale overheid, wat ik belangrijk vind.”

    “?Goesting in afwisseling?”

    Yvan De Strijcker (54), Special Federal Forces op het onthaal van Selor

    “Ik werk nu 25 jaar bij het Fonds voor Beroepsziekten. Momenteel heb ik minder werk door een geplande integratie en renovatie. Liever dan op mijn stoel te zitten, maak ik me nuttig bij een andere overheidsdienst. Alleen al de naam ‘Special Forces' en het vooruitzicht samen te werken met nieuwe mensen, gaf me zin.”

     

    Dit artikel wordt u aangeboden door onze partner Selor