Hoe rijker we zijn, hoe meer CO2 we uitstoten

Hoe rijker we zijn, hoe meer CO2 we uitstoten

Mensen die een hoger inkomen hebben, stoten ook meer CO2 uit. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen in samenwerking met het Planbureau en de Brusselse universiteit ULB, waarover De Morgen vandaag bericht. Per uitgegeven euro hebben lagere inkomens wel een hogere uitstoot. Dat komt omdat zij relatief gezien meer geld uitgeven aan basisnoden zoals verwarming, elektriciteit en voeding. En vooral die eerste twee categorieën zijn verantwoordelijk voor een hoge uitstoot.

Minder op restaurant gaan

Zowat de helft van de CO2-emissies komt bij de laagste inkomens uit hun energieverbruik. Ze geven duidelijk minder uit aan goederen en diensten: ze gaan minder op restaurant, geven minder uit aan nieuwe kleren of huishoudtoestellen, betalen minder aan verzekeringen. Maar die uitgaven veroorzaken, relatief gezien, minder uitstoot.

Ook in de categorie transport scoren de Belgen met een beperkt budget eerder laag omdat ze vaak geen auto hebben. De onderzoekers roepen de regering op om bij de invoering van een CO2-belasting hun bevindingen in rekening te brengen. Voor de studie baseerden de onderzoekers zich op de resultaten van een enquête bij meer dan 6.000 huishoudens uit 2014.