Hoe raakt u vandaag op het werk?

Vandaag staat de eerste van drie regionale stakingen gepland in Henegouwen, Luxembug, Limburg en Antwerpen. Omdat het om aangekondigde acties gaat, moeten werknemers de nodige maatregelen nemen om die dag naar het werk te gaan. Werkwilligen die daar niet in slagen, krijgen immers geen loon.

NMBS & De Lijn

Wie overweegt om de trein te nemen, is gezien. De NMBS heeft eerder al gewaarschuwd voor zware problemen op het spoor in het hele land. In de provincies waar gestaakt wordt, zullen bovendien geen bussen of trams rijden.

Op de baan

Ook op de weg wordt hinder verwacht. «Aangezien er grote onzekerheid is of de treinen gaan rijden, zullen meer mensen in de auto kruipen», vertelt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum aan Metro. «Bovendien willen al die mensen op tijd op hun werk arriveren, waardoor ze vroeger zullen vertrekken.» Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt daarom voor een extra vroege ochtendspits. «Al rond zes uur morgenochtend verwachten we felle, lange files. Het tweede deel van de ochtendspits - vanaf 7u30 - zal rustiger verlopen», aldus Hajo Beeckman.

Haven

Het hart van de staking ligt in Antwerpen, vooral dan in het stadscentrum en de haven, dat al sinds zondagmiddag stilligt als gevolg van de staking van de zee- en kustloodsen. Wie die kant uit moet, moet rekening houden met mobiele stakersposten die het verkeer kunnen blokkeren. «Het is aangeraden om vooraf de website van het Vlaams Verkeercentrum te checken. Maar het beste is om alternatieven te zoeken, zoals thuiswerk en telewerk», besluit Beeckman.

Alternatieven

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) beschikt niet over cijfers van het aantal mensen dat thuis zal werken, maar de organisatie vermoedt dat de werknemers en werkgevers voldoende maatregelen genomen hebben. «Zeker voor mensen die op afstand kunnen werken, zijn er alternatieven. Werkwilligen die niet op het werk geraken, kunnen verlof nemen of naar een andere vestiging van het bedrijf gaan. Doordat de technische mogelijkheden de laatste jaren ook zijn toegenomen, verwachten we bovendien dat er meer mensen van thuis uit werken met telewerk», bevestigt Bart Buysse, directeur-generaal van VBO.