Hoe presteren voetbaltrainers in hun tweede seizoen bij een club?

Hoe presteren voetbaltrainers in hun tweede seizoen bij een club?

Je zou zeggen dat een tweede seizoen meestal beter zou moeten gaan, maar volgens een uitgebreid onderzoek van Bwin in de vijf grootste competities van Europa blijkt het tegendeel waar. Slechts 71 managers, zo'n 37%, presteerden in hun tweede seizoen beter dan in het eerste bij diezelfde club. Beginnersgeluk als je aan een nieuwe job begint, of heeft het te maken met de frisse wind die een nieuwe gezicht voor de groep brengt? De cijfers wijzen in elk geval uit dat 120 van de 191 trainers in hun tweede seizoen minder punten behaalden dan in hun eerste seizoen. In de top vijf is die kans nog kleiner dan bij ploegen die lager eindigen.

Ronald Koeman

Een recent voorbeeld is Ronald Koeman. Afgelopen seizoen wist hij met Everton nog op een verdienstelijke zevende positie te eindigen, maar dit seizoen haalde hij november niet eens door slechte resultaten. De verkoop van één topspeler zorgde ervoor dat zijn elftal los zand werd en Koeman moest na weken van slechte resultaten het veld ruimen. Frank de Boer kreeg achtereenvolgens bij zowel Internazionale als Crystal Palace niet eens de kans om een dramatisch eerste seizoen af te maken. Slechte seizoens bij zowel Inter als Palace betekende een snelle exit voor de Nederlandse trainer.

Een manager die in zijn debuutseizoen bij de eerste vijf op de ranglijst eindigde, heeft een kans van minder dan een derde om in de volgende campagne meer punten te behalen bij die club. De kans dat hij opnieuw in die top vijf eindigt is echter wel meer dan 60%. Een team dat juist net boven de degradatiestreep eindigde heeft meer dan 50% kans om het jaar erop beter te presteren.

Opvallend is ook dat trainers die in het midden van het seizoen een club onder hun hoede namen, er vaker in slagen om hun plaats op de ranglijst te verbeteren in het tweede seizoen.

Van de kampioenenmakers de afgelopen tien jaar zien we dat veel trainers in de afgelopen jaren al in hun eerste seizoen de titel wisten te pakken bij de topclubs. Onder meer Pep Guardiola (Zowel Barcelona als Bayern München), Antonio Conte (Juventus), José Mourinho(Inter Milan), Allegri (Ook Juventus) als Laurent Blanc (PSG) wisten zowel in hun eerste als tweede seizoen de titel te pakken.  Er is echter ook een hele lijst van trainers die in hun tweede seizoen de titel wisten te pakken, terwijl zij in hun eerste seizoen nog op een lagere plek in de competitie eindigden.