Hoe meer je vloekt, hoe eerlijker je bent

Hoe meer je vloekt, hoe eerlijker je bent

Het is een universele waarheid. Als je jezelf oprecht wil uitdrukken in een moment van verrassing of frustratie, heb je weleens een fuck, shit of verdomme nodig om je punt duidelijk te maken. Vloeken en transparantie gaan hand in hand. De harde waarheid heeft soms wat grove taal nodig.

https://giphy.com/embed/l4KhS3jy9EtOOx17O

Drie experimenten

Dat leren we van een Amerikaanse studie die de relatie tussen vloeken en eerlijkheid bekijkt in drie verschillende experimenten. In het eerste online-experiment moesten 276 deelnemers zichzelf beoordelen op hun eerlijkheid en gebruik van scheldwoorden. Daarnaast werden duizenden Facebook-statussen onder de loep genomen. Ten slotte werd de integriteit van de staat waar de deelnemers wonen beoordeeld door informatie te bekijken zoals de al dan niet aanwezigheid van onafhankelijke ethische commissies. De data van de Facebook-profielen werd gelinkt aan de informatie over de staat om te bepalen waar er gevloekt werd als een ketter en hoe dat zich verhoudt tot de algemene ethiek van de staat.

Besluit

Goed nieuws voor de vloekers. Gilad Feldman, een van de auteurs van de studie, schreef dat "de relatie tussen vulgaire taal en eerlijkheid sterk is, en dat die verhouding op individuele basis zelfs vertaald kan worden naar het maatschappelijk niveau."