Hoe lang mag je je plas inhouden?

Hoe lang mag je je plas inhouden?

Niets vervelender dan dringend moeten plassen terwijl in de verste verten geen wc te bespeuren is. In de natuur zoeken mannen vaak een boom op, maar in de stad vind je niet snel een verdwaalde struik. Je plas ophouden is volgens urologen ook niet zonder risico.

Uitgerekt

Je blaas is namelijk opgebouwd uit elastisch weefstel. Je kan de werking dus vergeljiken met een rekker. Een paar keer rekken is geen probleem. Als je echter te vaak 'rekt', kan de rekker niet meer terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Als je je wc-bezoek te vaak uitstelt, kan je blaas aan knijpkracht verliezen. Zo zal je minder goed kunnen plassen en meer kans hebben op blaasontstekingen. Daarnaast kan je er ook nierschade door krijgen. Hou daarom nooit langer dan vier uur je plas op.

Overactieve blaas

Moeten we dan altijd meteen naar de wc snellen, zodra we moeten? Dat raden urologen af. Je blaas went anders teveel aan 'kleine plasjes' en kan niets meer ophouden. Zo loop je het risico van een overactieve blaas of aandrang-incontinentie. Loop dus zeker niet om de vijf minuten naar de wc. Vrouwen gebruiken gemiddeld om de drie à vier het kleinste kamertje.