Hoe dodelijk zijn grote witte haaien?

Hoe dodelijk zijn grote witte haaien?

Wat is er gebeurd?

Ben Gerring was met een twintigtal anderen aan het surfen toen een haai zijn been afbeet. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis van Perth gebracht. Gerring verloor zijn been tot boven zijn knie. De reddingsdiensten hadden kort voor de aanval een waarschuwing op Twitter geplaatst, waarin melding werd gemaakt van een haai in de buurt van het strand.

Wat was de reactie?

Het strand werd na de aanval afgesloten. Niet veel later werden vaste lijnen met aas in zee uitgezet om de grote witte haai, die meer dan drie meter lang was, te vangen. Hij is intussen gevangen en zal gedood worden. Het is niet de eerste keer dat die methode toegepast wordt. Twee jaar geleden startte de overheid met een campagne om zoveel mogelijk volwassen haaien te vangen en te doden, maar vorig jaar werd dat beleid stopgezet na hevig protest.

Hoe groot is het gevaar?

Sinds 2000 zijn er in Australië dertien fatale haaienaanvallen geweest. De roofvissen zorgen wereldwijd naar schatting voor vier doden per jaar. Daarmee behoren ze in de verste verte niet tot de meest dodelijk dieren. Ter vergelijking: koeien maken jaarlijks vijf keer meer slachtoffers dan haaien, vooral door te trappen met hun achterpoten. Een echte moordmachine is het nijlpaard, dat -vooral in Afrika- jaarlijks zo'n vijfhonderd doden maakt. De dodelijkste dieren op aarde zijn slangen, met meer dan 50.000 slachtoffers per jaar. Tenzij we de mens meerekenen. Die maakt elk jaar zo'n 500.000 dodelijke slachtoffers.

Foto: SliderBase