Hoe de eerste vier afleveringen van Game of Thrones konden lekken

Hoe de eerste vier afleveringen van Game of Thrones konden lekken

Fans van Game of Thrones kregen een verrassing van formaat toen ze de eerste vier afleveringen van het nieuwe seizoen online vonden nog voor de eerste uitzending officieel verscheen. De afleveringen zijn vrijwel zeker gelekt door de pers en dat had gemakkelijk vermeden kunnen worden.

Wanneer journalisten een voorvertoning krijgen toegestuurd, staat er meestal een watermark op met een code of de naam van de recensent. Mocht een journalist de afleveringen dan online plaatsen dan zou men weten wie de schuldige was. Het probleem is dat iemand de code wazig heeft gemaakt zodat HBO onmogelijk kan weten bij wie ze moeten aankloppen.

HBO treft echter ook schuld. Het bedrijf achter de succesvolle reeks heeft het watermark met de code louter linksonder geplaatst waardoor het gemakkelijk te verwijderen viel. Dit hadden ze kunnen vermijden door de code te laten verspringen op het scherm zoals Showtime doet. Als HBO dat verspringen ook nog uniek had gemaakt, hadden ze alleen al aan het patroon kunnen zien wie de schuldige is achter de gelekte afleveringen.

Fans van de reeks moeten naar verluidt niet hopen op een nieuw lek met de overage afleveringen van het vijfde seizoen want normaal worden alleen de eerste vier afleveringen als preview naar de pers gestuurd.