Hodgson met Engeland voor moment van de waarheid tegen IJsland

Hodgson met Engeland voor moment van de waarheid tegen IJsland

Engeland neemt het maandagavond om 21u in Nice in de laatste achtste finale op dit EK op tegen IJsland. Voor de Engelsen is het na een matige groepsfase 'money time' - en al zeker voor bondscoach Roy Hodgson. De Engelse bond wil minstens een plaats bij de laatste vier op dit EK, vooraleer er over een contractverlenging gesproken kan worden. Hodgson reageerde geprikkeld en stelde dat hij niet voor een nieuwe overeenkomst wil bedelen. Het wijst allemaal toch op een wat gespannen sfeer in het Engelse kamp.

De 68-jarige coach ligt in eigen land dan weer onder vuur door de vele wissels die hij doorvoerde in de laatste groepswedstrijd tegen Slovakije, waardoor The Three Lions niet verder raakten dan een scoreloos gelijkspel en de groepszege aan de buren uit Wales moesten laten, die ze eerder in een Battle of Britain wel een 2-1 nederlaag hadden aangesmeerd. Met een tweede plaats in groep B kwamen de Engelsen bovendien in de lastige tabelhelft terecht, samen met onder meer Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland.

Om zich bij de laatste acht te scharen, moet Engeland wel komaf maken met het 'spook van de tweede ronde' dat het land nu al jaren teistert. De laatste keer dat de Engelsen op een EK- of WK-eindronde nog eens een wedstrijd met rechtstreekse uitschakeling konden overleven, dateert al weer van tien jaar geleden op het WK in Duitsland. Sinds de WK-winst in 1966 betekende de tweede ronde in elf van de zeventien gevallen meteen ook de uitschakeling. Daarnaast zeulen The Three Lions ook stevige penaltytrauma's met zich mee op grote toernooien: zes van de zeven keer werden ze immers uitgeschakeld nadat een strafschoppenreeks voor uitsluitsel moest zorgen. Aanvoerder Wayne Rooney denkt echter niet dat dat een rol zal spelen in het verdere verloop van het toernooi. "Het voordeel aan deze jonge ploeg is dat geen enkele speler ervan al heeft meegedaan in een strafschoppenreeks die Engeland verloren heeft", vertelde de aanvaller van Manchester United eerder al.

IJsland behaalde net als Engeland vijf punten in de groepsfase en mocht zo als nummer twee uit groep F naar de tweede ronde, maar voor het overige kan het contrast tussen beide landen niet groter zijn. Het kleine IJsland telt amper 330.000 inwoners en is in Frankrijk aan zijn eerste grote toernooi bezig. De IJslanders hebben niets meer te verliezen op het EK en leven dus in alle rust naar de achtste finales toe. Met de Zweed Lars Lägerback hebben ze bovendien een bondscoach die het klappen van de zweep kent en het vertrouwen geeft aan het elftal dat zonder nederlaag uit de groepsfase is gekomen. Voor cobondscoach Heimir Hallgrimsson is het toernooi nu al geslaagd. "De spelers hebben de harten van onze supporters al veroverd. Een zege tegen Engeland zou ons leven helemaal kunnen veranderen."

De winnaar van het duel speelt de kwartfinale tegen thuisland Frankrijk, dat tegen Ierland geen overschot had maar uiteindelijk toch met 2-1 aan het langste eind trok.

bron: Belga