HNST: schone jeans

Jeans heeft geen al te beste reputatie wanneer het op duurzaamheid aankomt. Met zijn Raw for the oceans- collectie voor G-star bracht Pharrell Williams daar als een van de eersten verandering in. Nu is er ook het nagelnieuwe Belgische merk HNST dat een lans breekt voor duurzame jeansbroeken.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De drijvende krachten achter dit op-en-top Belgische project is ondernemer Tom Duhoux en ontwerpster Ellen Robinson, die samen de meest duurzame jeans ter wereld in het leven geroepen hebben.

De acht jeansstukken in de collectie zijn volledig ontworpen volgens de principes van de circulaire economie. Zo werkt het duo met gerecycleerd jeansgaren dat in Vlaanderen geproduceerd is en worden de jeans gekleurd op een ecologische manier. Elke HNST-stuk dat je koopt bestaat bovendien voor minstens 50% uit gerecycleerde oude jeans. Het resultaat zijn verschillende eerlijke jeansproducten voor zowel mannen als vrouwen. Denk daarbij aan broeken, jeansvesten en een salopette.

Om dit alles mogelijk te maken verzamelde Tom Duhoux in september maar liefst 6003 oude jeansbroeken. Zo'n 5000 daarvan zijn verwerkt in deze nieuwe collectie, de rest van de kledingstukken werd tweedehands doorverkocht.